Welcome to Collaction. Continue your journey in English.

「履」的GPS

「履」的GPS是一個為了老人有充足的運動及防止迷路而設計
黃作輝 - 項目發起人
「履」的GPS
總金額
HK$0.0
給予評論
0


 

靈感來自

我哋其中一個組員嘅嫲嫲係一位腦退化長者, 家人唔放心佢。佢想外出散步,但家人好忙碌,無法陪伴佢。因為佢唔可以成日出街,導致佢做運動既時間唔夠,好容易出現健康問題。

8c0f1c8500f9b5c9060c2da68ec0bc7434d652755e42d50e498583b64a515a0ee381bbde33eb983b3571fedaa032b600.jpg

我們希望老人可以更加健康.要變得更健康就要做多些運動.
 

我們如何由0到1開始

因為受到嫲嫲既啟發,所以我地想整一個裝置可以令嫲嫲任何時都可以外出。而嚟一個設計可以計算到佢哋嘅步數同埋追蹤到長者嘅位置。令佢地可以身體健康,亦都可以令佢地唔使限制出街嘅時間。

我們遇到的挑戰

我們害怕資金不足,也不知道那些關於科技,需要的資源及人力,如何製作GPS和計步器希望你哋可以幫咗我哋克服困難。

需要的資源及人力

我們需要一些懂得寫應用程式嘅IT人員,當然我們也需要你們的小額支持

我們是誰

我們是來自香港華人基督教聯會真道書院嘅6個中三學生,陳紀澄,陳愷晴,張樂之,蔡䂀兒,李樂晞,顔韻晞。


 

(於 更新)

小額支持項目

喜歡這個項目?小額支持使他們為社會帶來更多創新元素!

$

其他人的評論

您認為這個社會創新項目可行嗎?

「履」的GPS 發起人

Collaction 拉近您和您最關心的社會話題

「履」的GPS 透過 Collaction 管理項目及尋找各路英雄的協助,在這裡您可以追蹤有趣的社會創新項目,並以您的力量一起協作更好的社會。

您也有好的故事及有趣計劃?加入 Collaction 介紹您的項目!

加入 Collaction 了解更多
其他人也關注
項目展示服務由 Collaction 提供

追蹤我們

LANGUAGE / 語言

© 2014-2020 Made with by Collaction Team.