Welcome to Collaction. Continue your journey in English.

藥石言館

健康乃人生應當追求之事;唯都市生活繁雜,學業、事業讓人們缺乏調理,漸漸便與健康二字漸行越遠。有見及此,我們決定研發一個中醫藥程式,通過程式幫助都市人足不出戶亦可遙距接受中醫看診。同時,使用者亦可瀏覽程式內之中醫藥與食療知識,隨時隨地掌握養生資訊。我們相信中醫藥所強調之養生概念乃現金都市人所不可或缺的。藥石之言,改變都市人生活習慣便是我們的首要目標。
藥石言館

靈感來自

香港人放工放學會唔會覺得好攰?朝九晚五、夜睡早起係我哋嘅習慣,係呢啲煎熬底下我哋嘅身體不時都會出現毛病,點樣令到睇醫生有效率就成為咗我哋最大嘅目標。

解決什麼社會問題

現時社會雖然有唔少中醫藥知識app,但就缺乏一個遙距睇中醫嘅辦法,通過針對都市人嘅一個線上中醫app,打破香港人出街睇醫生嘅傳統,只需要一部手機,方便及快捷。幫助都市人解決身體毛病,提升整個城市嘅健康。

我們遇到的挑戰

我哋主要嘅挑戰就係需要大量嘅中醫藥知識,作為一班中學生對中醫藥知識實在有限,需要唔同方面對於中醫有更深入嘅了解。另外,唔單止中醫藥知識,我哋都需要豐富嘅科技知識去令到我哋嘅app更加完善,統計知識令到我哋可以更有效收集病人數據,令app上反映於予中醫師嘅資料更加準確。

我們是誰

我哋係匯基書院東九龍中二級乙班嘅一班同學,雖然得10個人,但係我哋人才濟濟,各自都好有心去創一番大事業!


(於 更新)

小額支持項目

喜歡這個項目?小額支持使他們為社會帶來更多創新元素!

$

其他人的評論

您認為這個社會創新項目可行嗎?

藥石言館 發起人

Collaction 拉近您和您最關心的社會話題

藥石言館 透過 Collaction 管理項目及尋找各路英雄的協助,在這裡您可以追蹤有趣的社會創新項目,並以您的力量一起協作更好的社會。

您也有好的故事及有趣計劃?加入 Collaction 介紹您的項目!

加入 Collaction 了解更多
項目展示服務由 Collaction 提供

追蹤我們

LANGUAGE / 語言

© 2014-2019 Made with by Collaction Team.