你知道嗎?Collaction 會根據隱私權政策使用 Cookie 來提升您的用戶體驗、以及加強系統安全。

升級再造:沸膠少年團 "GAU" Buster 已完結

減廢重塑係我地既夢想!飲完即棄既膠樽,唔通真係只有去堆填?  再係咁落去,地球上每一種生命都會俾塑膠消滅嫁! 我地要用我地既力量去守護地球,我地唔可以再消費即棄塑膠! 啊啊啊啊啊! (儲氣) 我地係浸信會天虹小學升級再造 沸膠少年團Gao Buster!
伍展鴻老師

《因為唔識分類,唯有跑去問劉財記・01》(轉貼)

升級再造:沸膠少年團 升級再造:沸膠少年團 轉自上水 - 不是垃圾站​​​​​​​

上次墟市站儲左唔太肯定嘅物品,拎左去問劉財記點分,大致有個結果啦!劉生好好人咁借推車仔同籠我地開站,終於解決左運輸工具問題啦?

最難分都係膠樽招紙,有部份係PP,亦有PET,連PVC都有?
劉生有提及到招紙問題,但容許我遲少少再探討啦~(文長)

而上次有街坊問拖鞋同膠鞋有無得回收,原有佢內含化學物料同有毒物質,回收唔到嘅...

每樣回收物都有回收次數上限,「重生」到一定上限,最終都會成為垃圾?
回收只係最後防線,係回收前不妨諗下如何再發揮佢價值啦

尋埔教嘅拆泵教學,拆野自己黎啦!
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2199714316945051&id=1565018043748018

♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
12月8日・上水石湖墟街市橋底(匯豐門口)
3:00-5:00
回收分類 x Freecycle x 街市生果網實驗回收
因為第一次係街邊擺,唔知有咩事發生,建議集中3:00-4:00啦
(街站唔收玻璃)
5:00出發劉財記
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
12月16日・石湖墟天光墟(北區墟市節)
1:00-5:00
回收分類 x Freecycle x 手錶換電及配對錶帶
(墟市收玻璃)
修錶達人Andy會為手錶換電,比起買過一件新,不如換電Reuse,有興趣到時黎交流下啦

Collaction 拉近您和您最關心的社會話題

升級再造:沸膠少年團 "GAU" Buster 透過 Collaction 管理項目及尋找各路英雄的協助,在這裡您可以追蹤有趣的社會創新項目,並以您的力量一起協作更好的社會。

您也有好的故事及有趣計劃?加入 Collaction 介紹您的項目!

加入 Collaction 了解更多
項目展示服務由 Collaction 提供

追蹤我們

LANGUAGE / 語言

© 2014-2022 Made with by Collaction Team.